Borgerlig officiant

För den som väljer en borgerlig begravningsceremoni finns det inga färdiga mallar man måste följa. Detta ger de anhöriga stor frihet till en personlig utformning men kan också vara hämmande och kännas svårt.

Med min erfarenhet och mitt kunnande hjälper jag de anhöriga att utforma ceremonin så att den får en personlig prägel. Jag är mån om att de anhöriga så långt det är möjligt bestämmer innehållet i ceremonin, men jag finns tillhands med min hjälp om och när det önskas.

Den som väljer att anlita mig får en person som:

  • kan ansvara för hela begravningsceremonin – officiant, musiker och solist.
  • är lyhörd för de personliga önskemålen.
  • sätter en personlig prägel på begravningsceremonin.
  • värnar den personliga kontakten med de anhöriga.
  • lägger stor vikt vid skrivandet av minnestalet och dess utformning.

I mitt uppdrag ingår:

  • Hembesök hos anhöriga för utformning av ceremonin samt innehållet i minnestalet
  • Skriva minnestal
  • Leda begravningsceremonin
  • Diktläsning
  • Sångsolist & pianist (tillval)

En del anhöriga föredrar ett samtal på begravningsbyrån eller annan neutral plats istället för ett hembesök. Likaså är det inte alla som önskar att ha dikter med i ceremonin. Ingenting är rätt eller fel. Det står var och en fritt att välja upplägg.

Bakgrund

Jag är utbildad musiklärare vid Musikhögskolan i Malmö och har arbetat som sångpedagog på Estetiska Programmet i drygt 15 år samt frilansat som sångare, musiker, låtskrivare och textförfattare under snart 35 års tid. Under dessa år har jag medverkat som solist vid ett stort antal begravningar vilket har gett mig en stor erfarenhet av begravningsceremonins innehåll och genomförande. Sedan 2016 har jag även varit borgerlig officiant och jag vill med mina kunskaper, min rutin och professionalitet hjälpa de anhöriga att skapa ett fint och personligt minne av begravningsceremonin.

Referenser

”När min svågers särbo, Christel, hastigt gick bort då hon var katt- och husvakt i vårt fina hus utanför Trelleborg, tackade jag Daniel på vägen ut från begravningen i S:t Olofs kapell, Lund. Det var den finaste begravning jag varit på och jag sade att jag skulle kontakta honom när det var min tur. Aldrig kunde jag då ana att det bara skulle dröja ett halvår, då min kära hustru, Ewa, somnade in efter en kort tids sjukdom. Begravningsceremonin blev ett väldigt fint och vackert avsked av min käresta. Alla närvarande tyckte att minnestalet var precis så som Ewas och vårt gemensamma liv hade varit och Daniel har dessutom en väldigt fin sångröst som passade musiken jag valt. När man befinner sig i en mycket känslosam och svår situation i livet då man mist en närstående vill jag ge mina varmaste rekommendationer att ta hjälp av Daniel.”

KENNETH JANSSON

”Daniel bidrog till att vår mors begravning blev till ett ljust minne. Han hjälpte oss varsamt och engagerat med alla beslut kring begravningsceremonin. I minnestalet fångade han mor med humor och värme. Daniel är även en riktigt bra musiker och har en härlig sångröst. Jag vet inte om det är vanligt att en och samma person kan sköta allt men för oss var det en extra bonus. Tack vare Daniel fick vi ett fint farväl av mor.”

LARS HUGSÉN

”Hela vägen från första planeringsmötet, genom hela processen och fram till själva begravningen, bidrog Daniel med sin personlighet väldigt mycket till att vår fars hustru, Barbaras begravning blev ett ljust och fint minne. Daniel var öppen, intresserad och hade fullt fokus på att skapa en begravning som kändes perfekt för oss. Hans idéer var lysande, hans frågor varma och smarta. Begravningsceremonin genomförde Daniel sedan med stort hjärta och mycket medmänsklighet. Genom hans skicklighet blev begravningen ett mycket ljust och fint minne för oss alla. Även den del av släkten som deltog digitalt lyckades han inkludera på ett fint och naturligt sätt.”

ANNIKA SAHLSTRÖM

”Daniels mycket väl genomförda arbete låg till grund för att vår mor fick en verkligt fin begravning. Redan vid hembesöket, som var vår första träff, gav Daniel ett intryck som gjorde att vi kände oss lugna. Han lyssnade, men kom också med kloka och erfarenhetsbaserade råd, vilket vi uppskattade. När utkastet till minnestalet sedan kom visade det att Daniel verkligen hade lyssnat, och det utgjorde en bra grund inför det som senare kom att bli det slutgiltiga minnestalet. Att ha en officiant som både spelade, sjöng och talade var ett upplägg som verkligen tilltalade oss. Daniel utförde samtliga delar med bravur.”

JONAS KARLSSON

”Vid avskeden av både vår mor, 2017, och far, 2019, har vi haft förmånen att få göra det under Daniels fantastiska ledsagning. Hans varma, intresserade engagemang vid förberedelsesamtalet kring personen som lämnat, hans underbara förmåga att sammanfatta, tolka och återberätta dennes hela liv med värme och faktiskt en smula humor, gjorde att glädje och tacksamhet är den känsla som alla vi anhöriga haft med oss efter bägge ceremonierna. Och den känslan finns kvar hos oss där ännu.”

MARIA & CAMILLA SCHÄFER

”När någon dör hastigt och oväntat är begravningen något man gruvar sig särskilt mycket inför. Så var det med min man Hans dödsfall. En begravning är alltid väldigt känslostark och man önskar av hela sitt hjärta att den ska bli vacker och stämningsfull men också en tröst mitt i det svåra. Ingen hade kunnat göra det bättre än Daniel. Vi träffades hemma för ett mycket fint och givande samtal och när begravningsdagen kom kände jag mig helt lugn. Daniel utstrålade en värme som gav en stor tröst till oss alla och med stor innerlighet lotsade han oss igenom ceremonin, höll ett mycket personligt minnestal och läste de utvalda dikterna med vacker och bärande röst.”

CHRISTINA TOVOTÉ

”När vi stod inför vår svåraste och tyngsta uppgift i livet – att ta farväl av vår käre man och pappa som plötsligt och oväntat gått bort kände vi att Daniel med sitt stora engagemang och sin närvaro verkligen gjorde avskedet så värdigt och fint som det bara kunde bli. Genom sitt pianospelande och sin sång spred han ett kärleksfullt ljus i den mörkaste av stunder.”

JANET & WILLIAM JUHLIN

Musik

Jag har satt samman en spellista som en inspiration med ett urval av 40 sånger i olika stilar som jag sjungit på begravningar. Ni kan också se några av låtarna framförda av mig i enkla inspelningar nedan

SPOTIFY: SÅNGER TILL BEGRAVNING

 

Musik

Jag har satt samman en spellista som en inspiration med ett urval av 40 sånger i olika stilar som jag sjungit på begravningar. Ni kan också se några av låtarna framförda av mig i enkla inspelningar nedan

SPOTIFY: SÅNGER TILL BEGRAVNING